Boeken met een sterk mijnverhaal

Op zoek naar een origineel (eindejaars)cadeau?

De geschenkbonnen zijn intussen al goed ingeburgerd, maar heb je ook al eens gedacht aan het schrijftalent van eigen bodem? Toerisme Beringen beschikt over een aantal interessante boeken die allemaal gelinkt aan zijn aan de steenkoolmijn. Met een goed boek doe je iedereen plezier en het aanbod is heel gevarieerd.

KIDS:

  • Is het kinderverhaal van “Koning Mier”, geschreven door Piet Demyttenaere & Myriam Berenschot, eerder van toepassing; het is allemaal in voorraad.

NON-FICTIE:

  • “Diep”, de vlotlezende mijnmonologen werden gebundeld door Johan Veldeman.
  • Van Doorslaer B. & De rynck P. (2012) Mijnerfgoed in Limburg. Ondergronds verleden, bovengrondse toekomst. Van Beringen tot Eisden.
    Herwerkte heruitgave van het boek ‘Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden’ uit 2002. Zoveel jaar later is er veel veranderd en kregen de verschillende sites hun definitieve herbestemming. Het boek start met de grote verhalen. Achtereenvolgens komen de nieuwe kolenbekkens aan bod en de ontdekking van het ‘zwarte goud’ in het begin van de vorige eeuw. Nadien gaat de auteur dieper in op het economische verhaal en op de hamvraag of het nu een succes was ? 
  • "Triage, de kolenwasserij van Beringen monument voor de toekomst". De enige bewaarde en beschermde kolenwasserij van Vlaanderen is onderdeel van de koolmijn van Beringen. Dat is Vlaanderens grootste site van industrieel erfgoed, integraal wettelijk beschermd sedert 1994. Welke toekomst is er voor de kolenwasserij in Beringen? Dat is de centrale vraag die als rode draad doorheen de publicatie loopt.

FICTIE:

  • Het verhaal van “Zosja”, één van de eerste vreemdelingenvrouwen uit Polen is van de hand van Arlette Henek  en blikt terug op de moeilijke integratie van weleer.
  • Gaat jouw voorkeur echter uit naar een spannende thriller, dan is “Tris” van Bert Schoofs een echte aanrader.

FOTOBOEKEN:

  • En natuurlijk mag het boek van de hand van Hans Put “30 jaar mijnsluiting” niet ontbreken in het lijstje.