De tips van Ramon

Hallo, ik ben Ramon, oud-mijnwerker in Beringen en één van de sprekers in de podcast ‘Ondergronds Talent’. Want dat het mijnverleden een bijzondere periode was, dat is zeker! Ik ken Beringen dus letterlijk van onder tot boven. Benieuwd naar mijn tips?

Kleine terril

Lang geleden, in het hart van Beringen, torende een ongewone berg op: de kleine terril, ontstaan uit het bloed, zweet en tranen van vrouwen en kinderen die in de schaduw van de mijn werkten. Terwijl de mannen diep onder de grond steenkool hakten, sleepten deze vrouwen en kinderen de stenen uit de kolenwaserij .Alles werd gestort op een grote hoop, die langzaam uitgroeide tot de terril die we vandaag kennen.

Wat ooit een symbool van zwaar en soms ondraaglijk werk was, is nu een plek van avontuur en bewondering. Bovenop deze berg, die nu de Avonturenberg herbergt, heb je een adembenemend uitzicht over het groene, rustgevende Limburg. Het contrast is haast magisch: waar vroeger hard werd gewerkt, klauteren vandaag kinderen lachend in het klimpark en genieten wandelaars en fietsers van de rust.

De terril vertelt een verhaal van verleden en toekomst, een monument van arbeid, en tegelijk een plek van plezier en vrijheid. Een herinnering aan hoe zelfs uit hard werken schoonheid kan groeien.

opening nieuwe glijbaan Avonturenberg

De echte putcervela

In de cafetaria van het Mijnmuseum hangt nog steeds de geur van nostalgie: de echte putcervela, geserveerd met een schepje pittige mosterd. Voor de mijnwerkers was dit dé snack, onmisbaar voor of na een lange post in de donkere schachten. Tegenwoordig wordt deze klassieker vaak gecombineerd met een verfrissend streekbiertje, terwijl aan de tafels verhalen van vroeger klinken. Oude kompels komen er nog steeds samen, al proevend van hun geliefde lekkernij en herinneringen ophalend over de tijden toen de mijnen nog leefden. Het is een plek waar smaak en geschiedenis samenkomen.

Café Mijnmuseum - terras museumcafé

Blueberry Fields

Stel je een zomerse dag voor, omringd door het groen van de natuur en het blauw van rijpe bosbessen. Bij  Blueberry Fields  begint je avontuur met een wandeling door schilderachtige paadjes, waarna je zelf bosbessen kunt plukken. Na al dat genieten in de buitenlucht wacht je een stukje zelfgemaakte bosbessentaart met een dampend kopje koffie of, voor de fijnproevers, een glas lokale bosbessenwijn. En voordat je naar huis gaat, neem je een stukje van deze unieke plek mee: bosbessensiroop, confituur of een doosje vol verse bessen uit hun winkeltje. Het is een heerlijke mix van natuur, smaak en ontspanning.

Een drukke buitenruimte met mensen die genieten van hun tijd tussen de bomen.

De Paalse Plas

Rond de Paalse Plas kronkelt een pad dat perfect is voor wandelaars en fietsers. Over de verharde ondergrond geniet je van prachtige uitzichten over het glinsterende water, met vogels die voorbij scheren en de natuur die je omringt. Om de hoek ligt de Wintershoeve, waar je getrakteerd wordt op een artisanaal ijsje dat smaakt naar pure verwennerij. Met je benen omhoog en een lach op je gezicht kijk je terug op een dag vol beweging en genieten.

Twee mensen peddelen op een rustige waterweg omringd door bomen en windmolens.