Het verhaal van het zwarte goud

Het Mijnmuseum in Beringen vertelt over het ontstaan van steenkool en het leven in en rond de mijn. Vraag onze gidsen (ex-mijnwerkers) naar leuke anekdotes en interessante weetjes over de goede en slechte tijden diep onder de grond.
 

In het spoor van een ex-mijnwerker

Hoe werkt men honderden meters onder de grond? Hoe warm is het er? Hoe diep moet je bukken om in de gangen door te dringen? Waarom moet je rennen als de stutten beginnen te kraken? Ex-mijnwerkers geven je een antwoord op al deze vragen.

Met de app op pad

Ex-mijnwerker Roberto neemt je mee in zijn leven via de gratis app ‘Mijn Verhaal’. Talrijke authentieke foto’s geven een visuele ondersteuning bij de leuke audio-tour. Ze komen uit het museumarchief en zijn stuk voor stuk geschiedkundige pareltjes.

Gratis gezinsspel in het Mijnmuseum

Kom je op bezoek met jonge kinderen? Neem dan je gratis spelboekje ‘Mijn Verhaal’ mee aan de balie. Spelenderwijs leren ze over het leven in en rond de mijn en na afloop wacht hun een leuke verrassing. 

Mijnzondagen

Bezoek de historische mijngebouwen tijdens de Mijnzondagen! Kom op plekken die anders gesloten blijven, zoals de bad-, douche-, lampenzaal en veel meer. Elke 1e zondag van de maand tot en met november. Leerrijk én plezant voor het hele gezin.

Een Koolputtersbier aub

Waar mijnwerkers vroeger melk dronken 'om stoflongen te voorkomen' geniet je nu van een stevig Koolputtersbier of warme koffie. Het terras van het café garandeert je bij mooi weer het beste plekje in de zon. Ideaal vertoeven na je museumbezoek.

Afsluiten met het mooiste uitzicht

Vroeger was het een afvalberg van opgehoopte stenen, nu is het een groene heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen. De terril van Beringen leidt je via wandelpaden tot op 100 meter hoogte en trakteert je boven op een indrukwekkend panorama.