Wandelen in Beringen-Mijn

Waar erfgoed natuur ontmoet

De oude mijnsite in Beringen is nu be-MINE: een recreatieve combinatie van erfgoed, cultuur, natuur en toerisme. De voormalige mijnsite is erkend als monument. De geschiedenis ervan is te ontdekken in het Mijnmuseum. Rond de mijngebouwen is er een ruim recreatief aanbod zoals het zwembad Sportoase, het duikersparadijs TODI, de Avonturenberg en mountainbikeparcours op de terril, het be-MINE Boulevard winkelcomplex en het klimcentrum Alpamayo.

Beringen-Mijn biedt ook een uitgestrekte natuur. Wat ooit een afvalberg van stenen was, is nu getransformeerd tot een groene heuvel waar bossen en open ruimtes elkaar afwisselen. Tijdens een wandeling word je beloond met een prachtig uitzicht over Limburg en de nabijgelegen tuinwijken.

Wandelroutes

De wandellussen en mijnterrils zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn 4 bewegwijzerde routes:

De 4 routes starten op be-MINE, tegenover het terras van lunchbar Foodmaker  aan het TODI, snorkel- en duikcentrum (adres be-MINE 1, 3580 Beringen).
Alle wandelingen kan je terugvinden op de kaart ‘Beringen-Mijn’, te verkrijgen bij Visit Beringen voor 2,5 euro, of digitaal via de links hierboven.

Extra beleving

  • met een audiogids: 'de Beringen-Mijn Ontdekkingstocht' leidt je langs 3 km aan geschiedenis en blikvangers uit de mijnwerkersgemeenschap. Ontdek het rijke verleden van Beringen-Mijn, al wandelend via de gratis ErfgoedApp, met komiek en mijnwerkerszoon Erhan Demirci als gastheer. Luisteren maar!

  • voor groepen: Visit Beringen biedt verschillende rondleidingsmogelijkheden onder begeleiding van een stadsgids: te be-MINE, doorheen de cité of over de terrils. Wandelplezier verzekerd!

Stratenplan

be-MINE 1, 3582 Beringen